Autor: Michael Booth
Tłumaczenie: Magdalena Rabsztyn-Anioł
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Gatunek: kulinaria
Stron: 381
Smaki i barwy owoców, warzyw, kwiatów. Zapachy przypraw
i potraw. Zmieniająca się pod wpływem dotyku konsystencja ciasta. To wszystko
składa się na przyjemność gotowania, pieczenia i jedzenia.
Kuchnia tego wyspiarskiego państwa jest bardzo specyficzna
dzięki wykorzystaniu darów natury, jakimi są ryż, nieliczne warzywa, mięso,
ryby i owoce morza. Właściwa uprawa, hodowla, często długotrwałe i staranne przygotowywanie
wszystkich składników dają zaskakujące efekty.
Zupy gotowane na bazie mięs, ryb z ręcznie robionymi makaronami. Dziczyzna, mięsa, wodorosty, larwy i owady są podstawowymi składnikami przeróżnych potraw. Coraz bardziej popularne wśród Europejczyków sushi tak zainspirowało pewnego Polaka, że do przyrządzenia tego dania wykorzystał wędzonego węgorza, czekoladę
i galaretkę z whisky.
Desery i słodycze, spośród których najbardziej wykwintne wydają się wielowarstwowe ciastka tworzone
z kilkudziesięciu składników.
Matsue czyli ceremoniał parzenia i picia różnych rodzajów herbat.
Alkohole, które niewątpliwie ułatwiają trawienie.
Dla Japończyków hodowla i tworzenie potraw jest treścią
życia. To tradycja przekazywana przez kolejne pokolenia. Niektórzy nowatorscy
kucharze chcieli bez powodzenia wykorzystać osiągnięcia kuchni molekularnej. Pewien
człowiek, który pomagał ofiarom trzęsienia ziemi i tsunami tak posumowałem
swoje głęboko humanitarne działania:
Nawet jeśli masz mnóstwo pieniędzy, nie
oznacza to jeszcze, że możesz uszczęśliwiać ludzi. A jeżeli nie możesz kogoś uszczęśliwić,
to jesteś nikim.
Dotychczas twierdziłem, że jem wszystko. Zmodyfikowałem
moją opinię po lekturze tej książki. Jeśli zdarzy mi się spróbować jakieś
potrawy japońskiej kuchni, na pewno nie spytam o to, co jem. Autor tego
swoistego przewodnika wzbudził moje zaufanie twierdząc, że nie wszystko jest
zjadliwe nawet dla smakoszy z naszego kręgu kulturowego. Niektóre opisy
zamieszczone w tej książce szczególnie mnie zainteresowały. Przykładem tego
może być wygląd potraw przygotowanych na powitanie Nowego Roku, które swoim
wyglądem przypominały wystawę jubilerską.
Michael Booth zwiedził wszystkie japońskie wyspy i
bywał w kilku miastach, które szczególnie interesują turystów. Opowiedział o
obyczajach tam panujących, elegancji i dobrych manierach przy stole, o kulturze
i… jej braku.
Bardzo pomocny w trakcie lektury jest słowniczek
zamieszczony na końcu książki. Wyjaśnienia tam zamieszczone bardzo skutecznie
pomagają zorientować się w treści, skomplikowanej wieloma oryginalnymi nazwami.
Serdecznie polecam wszystkim tę książkę, która ukazuje mentalność
Japończyków przez pryzmat ich pasji kulinarnej. Zacznijcie poznawać Kraj
Kwitnącej Wiśni „od kuchni”. Życzę Wam ciekawej lektury.
Za egzemplarz dziękuję bardzo Wydawnictwu Naukowemu PWN
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
PRAWA AUTORSKIE
Zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych, przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór). Prawo autorskie działa automatycznie – ochrona praw autorskich rozpoczyna się z chwilą ustalenia utworu, bez konieczności spełnienia jakichkolwiek formalności przez jego twórcę. Utwór nie musi przy tym być skończony. Wszystkie teksty i zdjęcia zamieszczone na blogu są moją własnością – chyba, że na końcu postu zaznaczono inaczej. Zabraniam kopiowania ich i rozpowszechniania w sposób inny niż poprzez dzielenie się adresem niniejszego bloga.